Genel

Domain (alanadı) ve Domain Status Bilgileri

Bir domainin whois kaydını sorguladığımızda sıralaması değişse de şu ifadeler yer alır.

  • Domain Name
  • Registrar
  • Referral URL
  • Name Server(s)
  • Status
  • Update Date
  • Creation Date
  • Expiration Date
Sırası ile domain name; sorguladığımız domaini, registrar; domaini kaydeden kayıt operatörünü, referral url; whois sunucusunu, name server; domainin dns bilgilerini (en fazla 13 adet girilebilir), status; domainin mevcut durumunu, update date; domainde yapılan en son güncelleme zamanını (whois değişikliği, dns değişikliği, uzatım vs), Creation Date; domainin satın/kayıt edildiği tarihi, expiration date ise domainin sona ereceği tarih bilgisini veriyor.
Fakat misal expiration date 22 Ağustos 2014 (bugün) olsun. Bu domainin süresinin sona erdiğini belirtse de domain sona ermiyor çünkü expired periyotuna giriyor. İşte bu domainin expire periyotuna girdiğini bu status kodlarından anlıyoruz. 
clientTransferProhibited
Bu kod domainin transfere kapalı olduğunu gösterir. (Normal durum)

clientDeleteProhibited
Bu kod domainin silinmesinin registry operatörü tarafından engellendiğini gösteren durumdur. (Normal durum)
clientUpdateProhibited
Bu kod domainin whois kayıtlarının registry operatörü tarafından engellendiğini gösterir.

addPeriod

Bu kod domainin kayıt edildikten sonraki 5 gün içinde yer alır.
redemptionPeriod
Bu kod domainin cezalı durumda olduğunu belirtir. Bunu şu şekilde açıklayabilirim. Domainlerin süre konusunda tam net bir standartı yok. Fakat süresi sona erdikten sonraki (expire) süreye Grace (kanuni, lütuf vs.) periyot ismi veriliyor. Bu süre bildiğim kadarıyla ICANN tarafından 15 gün olarak zorunlu kılınıyor. Fakat kimi firma 25, 30 güne kadar çekebiliyor. Hatta daha önce çalıştığımız Mydomain.com firmasında 40 günde dahi Grace periyotta olduğunu gördüm. (Muhtemelen otomatik yapmayıp unutuyorlardı, çünkü rezil bir firma kendileri) İşte bu Grace Periyot zamanında domaini uzatmazsak, domain cezalı periyota giriyor. Ceza için bir kural var mı bilmiyorum fakat her firma 60 $’ın üzerinde bir rakam istiyor. Directi üzerinde 85 $ diye biliyorum. Ama onlarda diğer firmalarda bence kafasına göre hareket ediyor. Domain bu periyotta 30 gün kalabiliyor.
pendingDelete
Bu kod domainin silinme sürecinde olduğunu belirtiyor. Eğer redemption period durumundayken domainin cezasınu ödeyip uzatmadıysak, domain artık silinme aşamasına girip, 30 gün sonra çıkıyor ve kayıt edilebilir duruma geliyor. Bu aşamada registry operatörleri domainle ilgili hiç bir işlem yapılamayacağını, sadece düşmesini beklememiz gerektiğini söylüyorlar. Fakat ben bu işleminde böyle yürümediğini tahmin ediyorum. Zira domain silinmeden, sedoya satıldığını, snapnames’de ihalelere sokulduğunu çok gördüm. Domainimiz önemli ve jenerik ise, düşünce farklı kişi/kurum alır diye düşünüyorsak muhakkak bizden önce alınır. Bu sebeple cezası çok paraymış demeyip, ödeyip elimizde tutmamız gerektiğini düşünüyorum.
ok
Bu kod ise domainin transfer edilebileceğini yani transfer kilidinin kapalı olduğunu gösterir. Eğer transfer süresi başlatmadı iseniz veya transfer etmeyi düşünmüyorsanız, güvenlik için domaini transfere kapalı hale getirmek elzem. 
Aklıma gelen durum kodları şu an bunlar, whois çekip gördükçe yazarım diye yazımı bitirecektim ki, biraz bakınmak istedim. Daha önce benimde göz gezdirdiğim domain.com sitesinde, durum kodlarının, hepsinin ayrıntılı şekilde yazıldığını farkettim. Linki altta yer alıyor. Benim aklıma gelmeyenleri, kaynak belirtip (eğer izinde verirse) ordan yazarım.
http://www.domainom.com/20110816/domain-status-durum-kodlari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir