Bir ara Icinga’ya bakındım öyle. Kurdum, kullandım, sonra nedendir sebep bir daha kullanmadım. Sonra işte whats up üzerinde öyle takılıyordum. Alarm veriyordu bana, alarm olarak da half life “crosshair” bölümünün alarm müziğini koydum. Ama bunların hiç birisi bir nagios değil. Nagios şimdi Windows için işler yapıp kendini parayla satmaya başlamış olsa bile hala gpl lisansı ile linux/unix dağıtırmlarında kullanabiliyoruz.
Nagios’u da tabi bir ara kurup denedim ben. Onda da aynı işler üst üste bindi, ya sonra bakarım falan diyerek bıraktım. Üstünden çokça zaman geçtiği için nagios’un yeni yeteneklerinden çok haberdar değilim. Sonuç itibari ile Nagios bir monitoring yazılımı ve bende kurup sistemlerimi monitör edeceğim. Web sunucumun işlemcisi ne alemde, eğer çok yüklenilirse bana haber ver nagios diyeceğim. Bu sebeplerle kuruluma geçebiliriz.
Kuruluma geçmeden önce, Nagios’un ihtiyaç duyduğu servis ve kütüphaneleri kurmamız gerekecek. En basit şekliyle, apache, mysql servislerini, php dilini ve php dilinde GD kütüphanesini kuralım.
cd /usr/ports/www/apache24
make install clean
cd /usr/ports/databases/mysql55-server
make install clean
cd /usr/ports/lang/php53
make install clean
Php derlerken, GD, Tiddy ve Freetype kütüphanelerini seçmeyi unutmayalım. Nagios raporlamalar için grafik kullandığından gd kütüphanesine ihtiyaç duyacak. Diğer çıkan config ayarlarında varsayılan ne ise öyle kurabiliriz.
Nagis Kurulumu
cd /usr/ports/net-mgmt/nagios
make install clean
Bu ekranda ben nagios pluginlerini yüklemeyi seçtim. Nagios’un çokça plugini var. Monitör pluginsi seçersek, yine bir çok plugin yükleyecektir falat Nagios pluginleri kadar ayrıntılı olmayacaktır. Bunun dışında sadece gelen ekranda, mysql supportu işaretlememiz gerekecek. Diğerleri varsayılan olarak kalabilir.
Kurulum bittikten sonra;
echo nagios_enable=”YES” >> /etc/rc.conf
/usr/local/etc/nagios dizininde nagios’un yapılandırma dosyaları bulunuyor. Öncelikle bu dosyaların ismi “sample” ile bittiği için dosya adlarını değiştirip hemde yedeklerini alalım.
cp cgi.cfg-sample cgi.cfgcp nagios.cfg-sample nagios.cfgcp resource.cfg-sample resource.cfg
Aynı işlemi object dizini içinde yapalım.
cp commands.cfg-sample commands.cfgcp contacts.cfg-sample contacts.cfgcp localhost.cfg-sample localhost.cfgcp printer.cfg-sample printer.cfgcp switch.cfg-sample switch.cfgcp templates.cfg-sample templates.cfgcp timeperiods.cfg-sample timeperiods.cfg
Nagios yapılandırma dosyasını kontrol edip, hata olup olmadığını kontrol edelim.
nagios -v /usr/local/etc/nagios/nagios.cfg
Büyük ihtimal yoktur fakat yinede “Total Errors ve Total Warnings” kısmına göz atmakta fayda var.
Şimdi httpd.conf dosyasına, nagiosa ulaşmak için bilgileri girelim.
ee /usr/local/etc/apache/httpd.conf
Alias /nagios /usr/local/www/nagios/<Directory /usr/local/www/nagios>Options NoneAllowOverride NoneOrder allow,denyAllow from all</Directory>
<Directory /usr/local/www/nagios/cgi-bin>Options ExecCGIAllowOverride NoneOrder allow,denyAllow from all</Directory>
Bu arada apache 2.4 kullanıyor isek, allow parametrelerini şu şekilde değiştirmemiz gerekiyor.
Require all granted
/usr/local/etc/rc.d/nagios start diyerek Nagios’u başlatıyoruz.
Apache servisini de restart ettikten sonra nagios sayfamıza girebiliriz.
http://ipadresimiz/nagios/