Genel

Unix/Freebsd Arşivleme – Yedekleme veya Verilerin Saklanması

Unix sistemlerde verileri saklamak için kendi içinde bir çok yazılım mevcut olduğu gibi 3.parti yazılımlarda mevcuttur. Şu an için sadece komutlara bakıp, daha sonra 3.parti yazılımları da yazacağım.

compress

Aslında hali hazırda komuttan anladığımız gibi, bir dosyayı sıkıştırmaya yarar. Sıkıştırdığında dosya isminin sonuna .z eklenir ve dosya mevcut izinlerini korur. Fakat orjinal dosya artık .z ile biten hale gelmiştir. -v parametresi ile verirsek sıkıştırma oranını gösterir. Yalnız fazla büyük dosyalarda işe yaramıyor, problem yaratıyor ayrıca çok cpu harcıyor. 
uncompress

Yine adı üstünde, compress ile sıkıştırdığımız bir dosyayı açar. -f parametresi verirsek, aynı isimde bir dosya varsa dahi açmaya zorlar, -c parametresi ise, compress edilen .z uzantılı dosyanın kalmasını sağlar.

dd

dd komutu da mevcut bir dosyayı farklı bir isimde arşivlememizi sağlar. 

dd if=dosyaismi of=yenidosya ismi

Peki dd komutunun cp komutundan ne farkı var? dd komutunda ascii karaktere convert etme, blok boyutu tanımlama gibi özellikleri. Açıkçası ben kullanmıyorum, muhtemelen de kullanmayacağım.

Yine compress komutu gibi, cpio ve pack komutları var. Cpio biraz daha gelişmiş hali. Pack ile arasındaki var ise, sıkıştırma oranı. Yanlış bilmiyorsam cpio text ile yazılmış dosyalarda sıkıştırma oranı konusunda daha başarılı. Pack ile sıkıştırdığımız bir dosyayı pcat komutu ile açabiliriz.

tar


Yedekleme için kullandığımız en iyi, en güzel, en çok kullanılan komuta geldik. Tar’ı artık hali hazırda Winzip ve Winrar gibi programlarda tanıyor zaten. 

-c Belirli bir dosya veya dizini sıkıştırmak için kullanılır. 
-f Dosyayı farklı bir isimle sıkıştırmamızı sağlar.
-v Sıkıştırılan dosyaları ekrana çıktı verir. (verbose)
-x tarlı dosyayı açmak için kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir